Historie
De Maassluise tafeltennisvereniging TOG heeft op dit moment geen jeugd maar gaat proberen wel weer een jeugdafdeling opzetten. De seniorenafdeling bestaat uit tafeltennissers die in de meeste gevallen al lange tijd lid zijn. Natuurlijk willen ze hun partijen winnen, maar een gezellige wedstrijdavond vinden ze ook niet onbelangrijk. Ook bestaat de seniorenafdeling uit heren en dames die op de donderdagmorgen recreatief tafeltennissen.
Christelijke jonge mannen
Terugkijken op de bijna zeventigjarige historie van TOG (T.O.G. staat voor ‘Tot Ons Genoegen’), is terugkijken op een vereniging waar de sportieve prestaties – misschien met uitzondering van de jaren zeventig – niet heilig zijn.
De start van Tot Ons Genoegen op 28 september 1950 laat een recreatieve club zien, een vereniging die min of meer een status aparte krijgt binnen de Christelijke Jonge Mannen Vereniging. De zolder van Sursum Corda, het verenigingsgebouw van de hervormde kerk wordt vanaf dat moment meer en meer het domein van de Maassluise pingpongers. Tafeltennissers die begonnen met vriendschappelijke wedstrijden en vanaf 1955 deelnamen aan de competitie in NTTB-verband.
Foto 1. Spelers van TOG Maassluis, periode 1950-1955.
Pleysier en Nicolaï
Een veel terugkerende naam uit de eerste drie decennia van TOG is Piet Pleysier; niet alleen eerste teamspeler, maar ook een periode voorzitter en later sponsor. Hetzelfde geldt voor zijn zoon Frans, die lange tijd deel uitmaakte van het eerste team. Wie de competitieprogramma’s van pakweg 1960 tot 2000 naast elkaar legt, valt daarnaast de naam Hans Nicolaï op: steeds uitkomend in een van de hogere teams, zesmaal clubkampioen (voor het eerst in 1965, de laatste keer in 1991) en bovenal een geduchte verdediger in de afdeling.
Ledenstop
Momenteel telt de vereniging nog geen twintig leden en zou men er graag meer achter de groene tafel zien. Bijna veertig jaar terug was het andere koek. TOG telde maar liefst 160 leden, en er was een ledenstop. Ja echt waar, de Maassluise Olympiahal kon onmogelijk nog meer tafeltennissers bergen dan het al deed. Het ledental daalde daarna weer, waarna eind jaren tachtig een aantal leden de kar weer flink ging trekken. Door de inzet en het enthousiasme van onder andere Maarten en Dicky Jordaan werd met name de jeugdafdeling nieuw leven ingeblazen.
Tachtig jeugdleden
TOG telde op een gegeven moment bijna tachtig jeugdleden en tien teams in de jeugdcompetitie, waarvan drie meisjesteams. Langzaam aan werd het aantal leden weer minder, maar de aandacht voor de jeugd (onder leiding van onder andere Robert Kuiper, Elize Oosterberg en Ewoud van Velzen) bleef. TOG kende altijd een vrij goede doorstroming vanuit de jeugd naar de senioren, terwijl ook het kader vergeleken met andere verenigingen behoorlijk jong is.
Broers Capellen
Sportief gezien springen de jaren zeventig er voor de Maassluizers overduidelijk uit. Meervoudig Rotterdams kampioen Nico Capellen kwam – na een uitstapje van enkele jaren bij TOGB in Berkel en Rodenrijs – begin jaren zeventig terug op het oude nest. Samen met broer Frans Capellen en Schiedammer Wim van der Poort vormde hij zo’n zeven jaar het eerste team van Bowling Maassluis TOG, in die tijd dus vernoemd naar de sponsor. Het trio kwam onder meer uit in de hoofdklasse, het op een na hoogste niveau in Nederland en tafeltenniste bijvoorbeeld tegen de broers Jan en Anne Vlieg.
Foto 2. TOG speler Nico Capellen (links) in actie in de hoofdklasse (jaren ‘70).
Vijf seniorenteams
Tegenwoordig timmeren de Maassluise tafeltennissers wat de prestaties betreft minder aan de weg. De vijf seniorenteams (twee komen er uit in de reguliere competitie met teams van drie tafeltennissers, drie in de duocompetitie) tafeltennissen in de afdeling West van de NTTB. In de competitieteams spelen zowel heren als dames. Naast de vrijdagse competitieavond, is er op dinsdagavond de mogelijkheid om te trainen.
Fotos en tekst van: Jos van Nierop